Artikelen over fossiele subsidies

Het is bijna niet voor te stellen dat in het voorjaar van 2022 bijna niemand van fossiele subsidies had gehoord. Nu is het onontkoombaar: onze overheid geeft tientallen miljarden aan een industrie die willens en wetens onze planeet en onze toekomst verwoest.
Wetenschappers, journalisten, bankdirecteuren en bestuurders spreken zich steeds vaker uit. Wij verzamelen de sterkste stukken:

3 april 2023 – NRC

Laurie van de Burg (Oil Change International) en Pieter Pauw (TU Eindhoven) schrijven in glasheldere taal over de taak van onze overheid om fossiele subsidies zo snel mogelijk af te bouwen: ‘Genoeg gedebatteerd, zó schaft het kabinet fossiele subsidies af’.
Download pdf.

25 maart 2023 – Klimaatveranda

Wetenschapper Arthur Oldeman gaat dieper in op het onderzoek van MeJudice en komt tot de conclusie: de druk moet worden opgevoerd: ‘Niet 17,5 maar jaarlijks tot wel 30 miljard euro aan fossiele subsidies’.
Download pdf.

24 maart 2023 – Joop

Fossiele subsidies veroorzaken enorm veel gezondheidsschade betogen Keera Jones-Ter Horst (Groene Zorg Alliantie), Emma Goslin (student geneeskunde) en Martine Doppen (Reclame Fossielvrij) in hun artikel: ‘Fossiele subsidies maken ons ziek’.
Download pdf.

22 maart 2023 – Trouw

Belastingvrijstellingen en fossiele subsidies verstoren de markt en belemmeren innovatie. Daarmee versterken ze klimaatverandering, schrijft Eric Uijen van PME Pensioenfonds in een heel sterk stuk in Trouw: ‘Fossiele subsidies drukken het rendement van de pensioenfondsen’.
Download pdf.

8 maart 2023 – Financieele Dagblad

Een sterk betoog van journalisten Marceline Bresson en Orla McDonald voor het afschaffen van fossiele subsidies: ‘Fossiele subsidies zijn een ondoelmatige vorm van industriepolitiek’.
Download pdf.

Wij vragen ons af: waar wacht de overheid nog op?