Extinction Rebellion vervangt in twaalf steden honderden ABRI-posters voor nep-posters van de Belastingdienst

De overheid geeft de fossiele industrie jaarlijks kortingen ter waarde van 5000 euro per belastingbetaler. Extinction Rebellion roept belastingbetalers op om ook belastingkorting te eisen.

Vanaf 1 maart doet Nederland belastingaangifte. Daarom heeft Extinction Rebellion in twaalf steden honderden ABRI-posters in bus- en tramhokjes vervangen door nep-posters van de belastingdienst. Belastingbetalers worden erop gewezen dat zij ongewenst betrokken zijn bij de verstrekking van de fossiele subsidies: ‘U draagt eerlijk bij, terwijl grote, vervuilende bedrijven amper belasting betalen. Wij geven hen 39,7 – 46,4 miljard euro aan belastingkortingen cadeau – gemiddeld 5000 euro per belastingbetaler. Zo houden zij wèl de miljardenwinst, maar niet de lasten. Leuker kunnen we het niet maken, wel oneerlijker.’

Woordvoerder Joost Thus: “Tussen kerst en oud en nieuw hebben we, namens Shell, KLM en Tata Steel, bedankkaartjes verspreid om Nederland te bedanken voor de fossiele subsidies. Veel mensen waren onthutst dat grote winstgevende bedrijven gigantische kortingen ter waarde van €5.000 per belasting betaler per jaar krijgen. Met deze actie laten we de belastingbetalers opnieuw weten dat de 39,7 tot 46,4 miljard euro aan jaarlijkse fossiele subsidies ook aan hun portemonnee verbonden is. Bovendien loopt de overheid door het verlenen van al deze kortingen tientallen miljarden mis die ook geïnvesteerd zouden kunnen worden in bijvoorbeeld het isoleren van alle woningen, het verbeteren van het openbaar vervoer of het oplossen van de woningnood.”

Hieronder een korte uitleg via Regionieuws TV:

Oproep tot belastingstaking
Extinction Rebellion verwijst op de posters naar de website belastingstaking.nl. Daar kan je met een standaardprocedure bezwaar maken tegen het betalen van 10% van de afgedragen inkomstenbelasting, dat gelijk staat aan de 39,7 – 46,4 miljard euro aan fossiele subsidies afgezet tegen de totale overheidsbegroting. In de standaardbrief staat onder meer: “Met deze brief maak ik bezwaar tegen de opgelegde aanslag inkomstenbelasting. Het bezwaar richt zich op mijn aandeel in de fossiele subsidies die door of namens de Nederlandse Staat zijn of worden verstrekt. Mijn bezwaar is niet alleen gebaseerd op persoonlijke gewetensbezwaren, maar ook op art. 1 EP EVRM, art. 2 EVRM en art. 8 EVRM. Ik word als belastingbetaler in feite gedwongen om financieel betrokken te zijn bij het verstrekken van financiële middelen aan een industrie die fundamentele mensenrechten schendt.”

Nederlandse belastingbetaler voedt gedwongen de planetaire crisis
Met fossiele subsidies krijgen grootverbruikers van gas, olie en kolen hoge kortingen op het gebruiken van deze middelen. De Nederlandse staat stimuleert zo het gebruik van fossiele brandstoffen en dwingt haar burgers via deze constructie om financieel betrokken te zijn bij aan het aanjagen van de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis. Deze zorgt voor grootschalige vernietiging van de natuur en de ontwrichting van de levens en woongebieden van mensen in het Mondiale Zuiden. De huidige crisis zal alleen nog verergeren. Extinction Rebellion voert daarom sinds 2022 actie, met onder andere A12-blokkades, om een eind aan fossiele subsidies te eisen. Op de poster wordt de volgende A12-blokkade, op zaterdag 6 april, aangekondigd. De verwachting is dat opnieuw duizenden bezorgde burgers een eind aan de fossiele subsidies zullen eisen.

Aansluitende disruptieve acties
Naast de A12-blokkades voert Extinction Rebellion de komende tijd de druk op. De politiek moet met daadkrachtige plannen te komen. Begin februari presenteerde de regering zeer teleurstellende afbouwplannen voor de fossiele subsidies waarin het kabinet vooral plannen uitstelt en afstelt. Extinction Rebellion blokkeerde als reactie daarop enkele dagen later de ingangen van het ministerie van Financiën en zet deze lijn van vreedzame disruptieve acties de komende tijd door. Bovendien worden in mei en juni nieuwe campagnes gelanceerd om grootschalig belastingbetalers te mobiliseren om bezwaar te maken tegen hun ongewilde betrokkenheid bij de fossiele subsidies.

Bronnen:
[1] https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10533012/klimaatenquete-meeste-nederlanders-tegen-fossiele-subsidies
[2] https://www.brandbriefaanhetkabinet.nl/