Interview met ambassadeur Fatima Faïd

3 maart 2023 – Fatima Faïd is één van de vier ambassadeurs van Belastingstaking voor Klimaat. Ze vertelt hier waarom dat voor haar belangrijk is.

“De klimaatcrisis is de grootste crisis die er nu is en die mensen van kleur het hardst treft. Voor hen kom ik op, al heel lang, bijvoorbeeld via Black Lives Matter. Maar eigenlijk hou ik me bezig met alle soorten van onderdrukking. En de klimaatcrisis is nauw verbonden aan racisme, ongelijkheid, uitbuiting. Het mondiale zuiden betaalt de rekening voor iets waar ze zelf geen schuld aan hebben.

Ambassadeur Fatima Faïd sprak tijdens de lancering van de belastingstaking

‘Dit gaat ook over mij’

Ik hoor vaak dat mensen pakketten met eten sturen naar familie die mislukte oogsten hebben door extreme droogte of juist veel te veel water. Ik hoor het ook van mijn eigen familie. De mensen hier merken dus zeker iets van klimaatverandering, maar toch leeft het niet echt. Dat komt vaak omdat ze aan het overleven zijn en wel wat anders aan hun hoofd hebben.

Door zelf zichtbaar te zijn in de klimaatbeweging en mij te verbinden aan de belastingstaking hoop ik dat mensen gaan denken: ‘hé, dit gaat ook over mij’. Ik vind het belangrijk te laten zien dat het juíst over hen gaat. Dat besef begint nu te komen.

Privilege en Bondgenoten

Natuurlijk is het zo dat belastingstaking iets voor mensen met privilege. En dat zijn niet de mensen voor wie ik opkom. Maar ik vind het goed dat het gedaan wordt en dat laat ik via mijn ambassadeurschap zien. We moeten gewoon echt alles proberen om de crisis te bestrijden. Iedereen moet van de urgentie van de klimaatcrisis doordrongen zijn. Ik zie ons als bondgenoten, we komen op voor alles wat kwetsbaar is.

Gesprekken en vrouwengroepen

Bij de lancering van de belastingstaking in mei vorig jaar was ik een van de sprekers. Dat heb ik natuurlijk overal gedeeld en ik heb er met veel mensen, ook in vrouwengroepen, over gesproken. Ik kreeg er ook vragen over, en recent natuurlijk over de grote blokkades op de A12 van Extinction Rebellion. In de gesprekken die ik voer kan ik mensen echt bereiken. In de Haagse gemeenteraad stel ik vragen als er mensen zijn gearresteerd of lang vastgehouden na een klimaatdemonstratie. Zo werk ik ook in de politiek aan bewustwording voor klimaat en voor politiegeweld, waar mensen van kleur veel vaker mee te maken hebben dan witte mensen.

Hernieuwde Solidariteit

Ik ben al wat ouder en deze belastingstaking herinnert me aan de belastingweigering van dienstplichtigen in de jaren tachtig. Ik vind het mooi dat die solidariteit terugkomt. Daarom ben ik een trotse ambassadeur van de Belastingstaking voor Klimaat.”