Lancering belastingstaking voor klimaat

Initiatiefnemers belastingstaking
Initiatiefnemers Belastingstaking voor Klimaat

27 mei 2022 – Samen met een 30-tal sympathisanten hebben de vijf initiatiefnemers van de Belastingstaking voor Klimaat op 27 mei 2022 het startsein gegeven. Dat gebeurde bij het ministerie van Financiën in Den Haag.

Het idee van niet langer meebetalen aan fossiele subsidies spreekt steeds meer mensen aan. Al voor de start hadden meer dan 200 mensen aangegeven dat ze op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen. Voor steeds meer mensen voelt het niet goed om in stilte mee te betalen aan de opwarming van de aarde.

Zo’n dertig belastingbetalers waren aanwezig bij de lancering van Belastingstaking voor Klimaat

Met muzikale optredens en speeches werd op ontspannen wijze duidelijk gemaakt dat er onmiddellijk een einde moet komen aan de fossiele subsidies van ruim 17 miljard euro per jaar. Het kabinet slaat zichzelf op de borst met een klimaatfonds van 35 miljard euro in 10 jaar tijd. Dat is 3,5 miljard euro per jaar. Een vijfde van de fossiele subsidies. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Ambtenaren kunnen een belangrijke rol spelen. Het lijkt er steeds vaker op dat zij beter in staat zijn om naar de lange termijn te kijken dan ministers-met-een-herverkiezings-focus. We roepen hen dan ook op tot ambtelijke ongehoorzaamheid.

Initiatiefnemer Lucas Winnips legt bloemen bij het ministerie van Financiën.

Ter afsluiting van de openingsceremonie lieten we bloemen achter voor de ambtenaren en bewindspersonen van het ministerie van Financiën.

Belastingstaking voor Klimaat in de pers

De aftrap is onder andere in Trouw beschreven. Lees hier het artikel op de website van trouw. En hier kunt je een pdf downloaden.