Lancering belastingstaking voor klimaat

Initiatiefnemers belastingstaking
Initiatiefnemers belastingstaking voor klimaat

Samen met een 30-tal sympathisanten hebben de vijf initiatiefnemers van de Belastingstaking voor Klimaat op 27 mei 2022 het startsein gegeven. Dat gebeurde bij het Ministerie van Financiën in Den Haag.

Initiatiefnemers van de Belastingstaking voor Klimaat

Het idee van niet langer meebetalen aan fossiele subsidies spreekt steeds meer mensen aan. Al voor de start hebben meer dan 200 mensen aangegeven dat ze op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen. Voor steeds meer mensen voelt het niet goed om in stilte mee te betalen aan de opwarming van de Aarde.

Sympathisanten Belastingstaking voor Klimaat

Met muzikale optredens en speeches werd op ontspannen wijze duidelijk gemaakt dat er onmiddellijk een einde moet komen aan de fossiele subsidies van 17 miljard euro per jaar. Het kabinet slaat zichzelf op de borst met een klimaatfonds van 35 miljard euro in 10 jaar tijd. Dat is 3,5 miljard euro per jaar. Een vijfde van de fossiele subsidies. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Speech Cock van der Kaaij

Ambtenaren kunnen een belangrijke rol spelen. Het lijkt er steeds vaker op dat zij beter in staat zijn om naar de lange termijn te kijken dan ministers-met-een-herverkiezings-focus. We roepen hen dan ook op tot ambtelijke ongehoorzaamheid. Het dienen van het volk is immers belangrijker dan het beschermen van imago en ego van de minister.

Bram doet ook mee met Belastingstaking voor Klimaat. Het gaat immers om zijn toekomst.

Ter afsluiting van de openingsceremonie laten we bloemen achter voor de ambtenaren en bewindspersonen van het Ministerie van Financiën.

Lucas legt de bloemen neer bij de hoofdingang van het ministerie.

Belastingstaking voor Klimaat in de pers

De aftrap is onder andere in Trouw beschreven. Lees hier het artikel op de website van trouw. En hier kunt je een pdf downloaden.